Până în anul junior, probabil că veți fi așezat în specializare, luând niște cursuri de specialitate și învățând ce subiecte vă plac și vă descurcați bine. Nu trebuie să petreceți mult timp gândindu-vă la teza dvs. și deloc să vă faceți griji în legătură cu aceasta. Gândiți-vă doar la ceea ce vă interesează și la ce ar putea merita explorat în continuare.
Acum este momentul să începeți să colectați idei cuprins lucrare de disertatie pentru posibile subiecte ale tezei. Fă-o în scris, chiar dacă ideile în sine sunt tentative și exploratorii. Faceți un fișier special de computer în care puteți nota ideile și aveți un folder manila unde puteți pune note scrise de mână și fotocopii, marcate cu observațiile dvs. Mulți profesori fac asta, adunând idei pentru următoarea lor carte sau articol. Ar trebui să faci exact același lucru pentru teza ta.
Dacă nu aveți deja astfel de fișiere configurate, mergeți mai departe și faceți asta acum, chiar dacă nu aveți nimic de pus în ele. Veți avea câteva idei în curând și le încurajează dacă aveți fișierele gata de plecare. Pe măsură ce adăugați elemente noi în fișierele dvs., amintiți-vă că scopul dvs. nu este să găsiți un singur subiect, ci să colectați mai multe idei. Le vei restrânge mai târziu și îți voi explica cum.
Sfat: Pentru a colecta idei potențiale pentru o teză, configurați un > fișier de computer (și poate, de asemenea, un folder Manila).
Un produs secundar fericit al colectării acestor idei este că vei începe să scrii. Cel puțin veți începe să vă scrieți câteva note scurte. Nu trebuie să fie ceva elegant, doar note pentru fișierele dvs., făcute fără nicio presiune sau termene limită. Dar fă o practică regulată de a-ți scrie ideile.
Gândirea pe hârtie este foarte utilă – cel puțin, întotdeauna am descoperit că este – și este important să o faceți o parte obișnuită a proiectului dvs. de teză încă de la început. Cu cât scrii mai mult, cu atât devine mai ușor. Aceste notițe îți vor stimula memoria, îți vor stimula imaginația și te vor ajuta să rezolvi problemele.
Încercați să nu vă cenzurați. Nimeni nu te judecă. Nimeni nu te notează. Nu-ți face griji dacă ideile tale par vagi, puțin stupide sau prea ambițioase. Puteți oricând să le aruncați mai târziu sau să le combinați cu altele.
În această etapă, plantezi o grădină, nu o pliviți. Doar notează-ți ideile pe măsură ce apar, înainte ca acestea să dispară. Când te gândești la ceva, notează câteva propoziții ocazionale, astfel încât luna viitoare să-ți amintești la ce te gândeai. Nu vă îngrijorați de gramatică sau stil. Scopul este pur și simplu să generezi idei și să începi să scrii, cel puțin informal.
Pentru a începe acest fișier, gândiți-vă la diferitele cursuri pe care le-ați urmat. Ce probleme te-au fascinat? Despre care ați vrut să aflați mai multe? Ce subiecte de hârtie au fost cele mai pline de satisfacții pentru a lucra? Scrieți-vă răspunsurile. Vezi dacă poți extinde vreuna dintre ele. De ce te-au intrigat aceste subiecte? Ce aspecte au fost cele mai interesante? Cu cât poți scrie mai mult despre aceste întrebări, cu atât mai bine.
Sfat: Amintiți-vă să continuați să adăugați material la ideile de teză. Umple-l cu
- Note și comentarii scurte la articolele pe care le-ați citit
- Întrebări care vă interesează
- Orice idei care sugerează posibile subiecte de hârtie
De acum înainte, notează orice idei în care ai putea dori să aprofundezi. Fă-o în timp ce iei notițe în clasă, citești teme sau scrii lucrări de seminar. Doar adăugați-le în fișierul dvs. de idei de teză. Exact asta fac scriitorii profesioniști. Ei păstrează un dosar de idei pentru următorul lor proiect. Este ușor și funcționează. Singurul truc este să faci din asta un obicei.
Sfat: fă-ți un obicei din a pune note în ideile de teză. Un pic de scris informal este o practică bună și vă va dezvolta ideile. Examinați ocazional aceste note și vedeți dacă vă provoacă și mai multe gânduri. Eliminați-i pe cei care nu vă mai interesează.